chapter-bullet-o chapter-bullet-ob chapter-bullet chapter-bullet-b archive-arrow-down chapter-arrow content-link content-pic email facebook filter-arrow-down filter-arrow-up hamburger link listitem-arrow more-arrow-right print reveal-arrow-left reveal-arrow-right reveal-times search-arrow search times-filter twitter instagram view-grid view-list
Search

MARCEL BROODTHAERS AND CINEMA — Poèmes cinématographiques, Moving Scripts


17>18 juni 2022

Contact CineaGet tickets

© Maria Gilissen

Marcel Broodthaers, bekend omwille van zijn iconische objecten en décors, realiseerde ook een vijftigtal korte films. Met tal van cinefiele verwijzingen is zijn voorliefde voor cinema trouwens ook voelbaar in de rest van zijn werken.

Het symposium Marcel Broodthaers & Cinema: ‘Poèmes cinématographiques’, Moving Scripts, georganiseerd als samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, WIELS, Cinea en Maria Gilissen – Succession Marcel Broodthaers, brengt dit aspect van Broodthaers’ oeuvre onder het voetlicht. Op vrijdag 17 juni biedt het filmprogramma ‘Poèmes cinématographiques’ het brede publiek de kans om kennis te maken met enkele van Broodthaers bekende en minder bekende titels. Daarnaast verwelkomen we op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni een tiental internationale sprekers uit de academische en artistieke wereld wiens lezingen Broodthaers’ unieke filmpraktijk analyseren en diens interacties met de andere kunsten, performatieve karakter en socio-culturele context verkennen.

Symposium

vrijdag 17 juni
13u00 > 17u00
Met Bruce Jenkins, Raf Wollaert, Andrew Chesher en Gabriele Mackert.

Registreer je via deze link

zaterdag 18 juni
9u30 > 16u30
Met Nico Dockx & gerlach en koop, Eric de Bruyn, Xavier García Bardón, Maria Elena Minuto, Deborah Schultz, Steven Jacobs en Jennifer Wild.

Registreer je via deze link

Filmvertoning

‘POÈMES CINÉMATOGRAPHIQUES’
Marcel Broodthaers

vrijdag 17 juni
19u, CINEMATEK

Verwelkoming door Maria Gilissen-Broodthaers.
Ingeleid door Raf Wollaert en Steven Jacobs.

Enige Jaren voor zijn beruchte intrede in de beeldende kunstwereld, nam Broodthaers zijn allereerste film op in het Paleis voor Schone Kunsten, waar deze trouwens ook voor het eerst vertoond zou worden. In de bijna vijftig korte films die zouden volgen, is het nooit ver zoeken naar Broodthaers’ eerste roeping, namelijk de poëzie: hier “schitteren woorden als diamanten.” Een uitgelezen kans om (opnieuw) kennis te maken met Broodthaers’ weinig gekende filmoeuvre.

Staan onder andere op het programma: La Clef de l’Horloge, Département des aigles, A Film by Charles Baudelaire, Berlin oder ein Traum mit Sahne & La Bataille de Waterloo.

Reserveer je tickets voor de filmvertoning via deze link.