chapter-bullet-o chapter-bullet-ob chapter-bullet chapter-bullet-b archive-arrow-down chapter-arrow content-link content-pic email facebook filter-arrow-down filter-arrow-up hamburger link listitem-arrow more-arrow-right print reveal-arrow-left reveal-arrow-right reveal-times search-arrow search times-filter twitter instagram view-grid view-list

SHHH 2021


03 > 04 september 2021

Contacteer CineaKoop tickets

La Belle Dame sans merci (Germaine Dulac, 1920)

SHHH neemt stille film als uitgangspunt voor een tentoonstellingsparcours, filmvertoningen met live muziek en een workshop voor kinderen.

Voor het derde jaar op rij organiseren Cinea, Monokino en KAAPSHHH, het enige festival ter wereld dat zijn liefde verklaart aan stille film én aan de zee. Naast filmvertoningen, live muziek, een tentoonstellingsparcours en een workshop voor kinderen, is er de steeds indrukwekkende zee, en de mogelijkheid te genieten van lekker eten en drinken.

Een stille-filmvertoning is meer nog dan andere vertoningen een unieke gebeurtenis: niet alleen tonen we de meeste films in hun analoge vorm (35mm of 16mm), de helft van de vertoningen wordt begeleid door muzikanten. Voor het eerst vertonen we ook films op het strand, telkens met live muziek. SHHH is dan ook allesbehalve ‘stil’.

Deze editie staat Jacques Ledoux centraal, bezieler van de Brusselse CINEMATEK en één van de belangrijkste figuren voor film in het na-oorlogse België. Ledoux, die dit jaar 100 zou zijn geworden, was een omnivoor op het vlak van film: hij toonde B-films naast meesterwerken, en historische avant-garde naast hedendaags experiment. Een fantastisch eclecticisme dat ons zeer aanspreekt: ook wij houden van film in de breedste zin van het woord.

Starten doen we met een unieke vertoning van de films van Marcel Broodthaers. Niet enkel bracht deze kunstenaar op onnavolgbare wijze film en beeldende kunst samen, er is geen enkele andere (Belgische) kunstenaar die zo veelvuldig refereert naar de zee. We zijn blij en vereerd tijdens deze vertoning Maria Gilissen, de weduwe van Marcel Broodthaers, te mogen ontvangen.

Later die avond, na zonsondergang, tonen we op het strand, op 35mm, Nanook of the North (1922), de beroemde documentaire van Robert Flaherty. Jacques Ledoux vond deze film in het klooster waar hij onderdook, nadat hij tijdens de oorlog ontsnapt was uit de trein die hem naar een kamp moest brengen. Toen hij later directeur van het filmarchief (het latere CINEMATEK) werd, was deze film één van de eerste films die hij er conserveerde. Eric de Kuyper zal voorafgaand aan de film dieper ingaan op het leven van Jacques Ledoux, en op diens betekenis voor het Belgische filmlandschap.

We richtten ons tijdens deze editie van SHHH ook op EXPRMNTL, het wereldberoemde festival voor experimentele film dat Ledoux in de wintermaanden organiseerde in Knokke. Uiteindelijk gingen er in de jaren 1960-1970 slechts drie edities door, maar de betekenis van dit festival voor de doorbraak van experimentele film in Europa valt niet te onderschatten.
We zetten dit evenement in het licht met een groepstentoonstelling en een filmprogramma.

De bijzondere Oostenrijkse filmmaker Antoinette Zwirchmayr toont haar films en gidst ons in het werk van filmmakers die haar inspireren. Een inkijk in een uniek oeuvre, met daarnaast een persoonlijke ‘wandeling’ door de historische en hedendaagse experimentele filmwereld.

Van Juho Kuosmanen, die dit jaar de Grand Prix kreeg op het festival in Cannes, tonen we twee recente films. Het werk van deze geweldige Finse filmmaker is een eerbetoon aan de historische stille film en laat zien op welke manier deze films vandaag nog relevant zijn.

Het filmprogramma sluiten we af op het strand met de vertoning, op 35mm, van La Belle Dame sans Merci (1920) van Germaine Dulac, een film die 100 jaar geleden al voor opschudding zorgde in Oostende.

Naast de filmvertoningen is er het tentoonstellingsparcours met werk dat zich situeert op het raakvlak van film en beeldende kunst. Op verschillende locaties in de stad zijn installaties te ontdekken van Simon StarlingErien Withouck en Antoinette Zwirchmayr. In de thematische tentoonstelling rond EXPRMNTL is werk te zien van Tony ConradMarcel BroodthaersPhilippe Van SnickPaul SharitsBoris Lehman en Eric Andersen.

Meer info over het tentoonstellingsparcours en de afsluitende workshop in Mu.ZEE,

Programma

 • 03/09
  • 20:30 MARCEL BROODTHAERS in KAAP
   In aanwezigheid van MARIA GILISSEN
  • 22:00 ROBERT J. FLAHERTY Surfclub op het strand
   Introductie: ERIC DE KUYPER
   Live muziek: HILDE NASH
 • 04/09
  • 14:30 EXPRMNTL in Thermae Palace
  • 16:30 WONDERFUL WOUND in Thermae Palace
   In aanwezigheid van ANTOINETTE ZWIRCHMAYR
  • 20:30 JUHO KUOSMANEN in KAAP
   Live muziek: NED MCGOWAN, MARK TUINSTRA
  • 22:00 GERMAINE DULAC Surfclub op het strand
   Live muziek: WILLEM KORTELING, MAUD NELISSEN, WYNANDA ZEEVAARDER

Praktisch

Individuele voorstellingen kosten €10 of €7 met korting. Een pas voor alle evenementen kost €35 of €25 met korting. Voor wie enkel het tentoonstellingsparcours wil bezoeken is de toegangsprijs €10 of €7. Dagpassen en losse tickets kan je bestellen via Wicket, of zijn op de dag zelf aan de kassa in KAAP te verkrijgen. Voor meer informatie: info@monokino.org.

SHHH is een initiatief van Monokino en Cinea, in samenwerking met KAAPMu.ZEE en Nederlands Silent Film Festival.
Met de steun van Vlaamse GemeenschapVlaams Audiovisueel FondsdeBurenPleasure IslandÖsterreichisches Kulturforum.
Met dank aan Vlaams Instituut voor de ZeeKadist Art FoundationCINEMATEKEye FilmmuseumLight ConeSixpackfilm, de kunstenaars, de vrijwilligers en alle medewerkers.