chapter-bullet-o chapter-bullet-ob chapter-bullet chapter-bullet-b archive-arrow-down chapter-arrow content-link content-pic email facebook filter-arrow-down filter-arrow-up hamburger link listitem-arrow more-arrow-right print reveal-arrow-left reveal-arrow-right reveal-times search-arrow search times-filter twitter instagram view-grid view-list
Search

Artist in Focus: Roberto Minervini


7 > 9 OKTOBER 2019

Contact Cinea

Roberto Minervini (© Felix Sanchez)

Van 7 tot 9 oktober is Roberto Minervini te gast in Brussel en in Gent. Minervini, die momenteel de wereld rondreist met zijn meest recente film What You Gonna Do When the World’s on Fire? (2018), is een van de meest eigenzinnige stemmen van de hedendaagse cinema en zijn werk werd bekroond met tal van prijzen. CINEMATEK presenteert een complete retrospectieve van zijn werk, evenals een door hem samengestelde carte blanche. Tijdens Film Fest Gent gaat Minervini in gesprek met filmcriticus Nick Pinkerton (Film Comment, Sight & Sound).

Minervini is de auteur van een uitzonderlijk oeuvre, op de grens van fictie en documentaire. Hij toont ons het zuiden van de Verenigde Staten met al zijn wanhoop, woede, armoede, racisme – maar ook schoonheid en waardigheid. De vijf speelfilms die hij maakte (gemonteerd door de Belgische Marie-Hélène Dozo) zijn zeer intens, een intensiteit die voortkomt uit Minervini’s enorme talent om quasi te verdwijnen achter zijn camera.

Programma:

CINEMATEK

07.10 | 19:00 — STOP THE POUNDING HEART

Roberto Minervini, USA – Italië – België 2013 / Sara Carlson, Colby Trichell, Tim Carlson / kleur / OND: FR / 98′

Via het portret van een godvruchtig meisje en een vrijdenkende rodeorijder, geeft Minervini inzicht in de onderbuik van de Texaanse samenleving waar, zo schreef een recensent, alleen wapens, vee en de bijbel van tel zijn. De families uit Minervini’s vorige twee films worden hier samengebracht in het sluitstuk van zijn Texas trilogie.

Gevolgd door een gesprek in het Engels tussen Roberto Minervini en Marie-Hélène Dozo.

07.10 > 26.10 — RETROSPECTIVE

08.10 > 28.11 — CARTE BLANCHE

FILM FEST GENT

09.10 | 14:30 — WHAT YOU GONNA DO WHEN THE WORLD’S ON FIRE?

Roberto Minervini, Italië – Frankrijk – USA 2018 / Judy Hill, Dorothy Hill, Ronaldo King / ZW / OND: – / 123′

Roberto Minervini ontpopte zich als een van de belangrijkste chroniqueurs van de onderklasse in het Amerikaanse Zuiden. Voor zijn vijfde documentaire richtte hij zijn camera, in beklemmende zwart-witbeelden, op de zwarte bevolking van New Orleans en omstreken.

09.10 | 16:45 — DIRECTORS TALK: ROBERTO MINERVINI

Na de screening van What You Gonna Do When The World’s On Fire? (14:30) zal filmcriticus Nick Pinkerton met Minervini in gesprek gaan over zijn film en zijn carrière.

Toegang tot het gesprek is gratis voor houders van een filmticket.