chapter-bullet-o chapter-bullet-ob chapter-bullet chapter-bullet-b archive-arrow-down chapter-arrow content-link content-pic email facebook filter-arrow-down filter-arrow-up hamburger link listitem-arrow more-arrow-right print reveal-arrow-left reveal-arrow-right reveal-times search-arrow search times-filter twitter instagram view-grid view-list

Classic Restored Specials


12 juni > 31 juli 2021

Contacteer Cinea

De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1966) © CINEMATEK

Na de zomer wordt Classics Restored meer dan een festival! Vanaf september brengen we maandelijks een recent gerestaureerde klassieker op het grote scherm, waar hij thuishoort.

In afwachting van dat heuglijke moment, bieden we samen met onze partners CINEMATEK, Kunstencentrum Buda, KASKcinema en De Cinema alvast enkele voorsmaakjes aan.

Van midden juni tot eind juli tonen we drie recente restauraties op verschillende locaties in Vlaanderen. We lichten ook een tipje van de sluier voor het Classics Restored programma van dit najaar, in een gloednieuwe trailer.

De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1966)

De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1966)

André Delvaux’ De man die zijn haar kort liet knippen is een eindeloos fascinerende adaptatie van Daisnes magisch-realistische roman over de obsessionele liefde van een leraar voor een van zijn leerlingen, zo intens observerend dat ons de existentiële absurditeit als vanzelf in het gezicht slaat. Delvaux’ debuutfilm was een van de eerste Belgische films met een internationale carrière.

In 2021 gerestaureerd door CINEMATEK op basis van het originele cameranegatief en het optische geluidsnegatief. Met de steun van  ACE en Creative Europe, in het kader van A Season of Classic Films. De restauratie werd recent geselecteerd voor Il Cinema Ritrovato 2021 (Bologna), de jaarlijkse hoogmis van de gerestaureerde film.

Bekijk ook zeker de introductie door Prof. Dr. Gertjan Willems (Universiteit Antwerpen):

Waar en wanneer?

  • 17 juni, Kunstencentrum Buda (Kortrijk)
  • 18 & 22 juli, De Cinema (Antwerpen)
In a Lonely Place (Nicholas Ray, 1950)

In a Lonely Place (Nicholas Ray, 1950)

Dixon Steele (Humphrey Bogart), een humeurige, wispelturige Hollywood scenarioschrijver die zijn hoogdagen heeft gehad, wordt beschuldigd van moord op een garderobemeisje van een showbizzrestaurant. Laurel (Gloria Grahame), een actrice die in Dixons appartementencomplex woont, verschaft een alibi voor haar buurman wanneer ze door de politie wordt ondervraagd, en het paar begint een relatie. Maar de politiechef is niet overtuigd van Dixons onschuld en nadat ze van zijn gewelddadige verleden heeft gehoord, begint Laurel zich af te vragen of ze zichzelf in gevaar brengt door bij hem te blijven.

Met dank aan Park Circus. In 2018 gerestaureerd door Sony Pictures Entertainment bij Roundabout Entertainment, Cineric, Inc., Deluxe Audio Services en L’Immagine Ritrovata laboratoria, op basis van een 35mm origineel nitraat beeldnegatief.

Waar en wanneer?

  • 12 & 17 juni, De Cinema (Antwerpen)
Soleil Ô (Med Hondo, 1967)

Soleil Ô (Med Hondo, 1967)

Soleil Ô (gefilmd in 1967, uitgebracht in 1970) vertelt het verhaal van een zwarte immigrant die naar Parijs gaat, op zoek naar “zijn Gallische voorouders”. In deze sleutelfilm van de Afrikaanse ‘New Wave’ gaat de Mauritaanse cineast Med Hondo de confrontatie aan met de erfenis van het kolonialisme, de Afrikaanse diaspora en de politieke ontvoogding van het continent. Met een mix aan stijlen — animatie, cinema vérité en elementen uit de Franse ‘Nouvelle Vague’ — laat Hondo taal, symbool, beeld en ritueel voortdurend van betekenis wisselen. Film brengt voor hem nieuwe manieren om identiteit te (her)ontdekken en uit te dragen; die ambitie weet hij in Soleil Ô te vertalen in uitdagende en intrigerende cinema.

Gerestaureerd door Cineteca di Bologna in het L’Immagine Ritrovata laboratorium in samenwerking met Med Hondo. Restauratie gefinancierd door de Hobson/Lucas Family Foundation en The Film Foundation’s World Cinema Project.

Waar en wanneer?

  • 19 juni, De Grote Post (Oostende), i.h.k.v. Beaufort, i.s.m. Monokino
  • 1 juli, KASKcinema Gaat Uit (Gent)
  • 15 & 25 juli, De Cinema (Antwerpen)

Maak (opnieuw) kennis met de grootste filmklassiekers en vergeten parels, in splinternieuwe digitale restauraties, vertoond in de omstandigheden waarvoor de films gemaakt zijn: op groot scherm geprojecteerd, in een volle, verduisterde cinema.