chapter-bullet-o chapter-bullet-ob chapter-bullet chapter-bullet-b archive-arrow-down chapter-arrow content-link content-pic email facebook filter-arrow-down filter-arrow-up hamburger link listitem-arrow more-arrow-right print reveal-arrow-left reveal-arrow-right reveal-times search-arrow search times-filter twitter instagram view-grid view-list

Classics Restored On Tour 2019


Najaar 2019

Contacteer Cinea

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)

Classics Restored brengt grootse films terug op het grote scherm, waar ze thuishoren. Dat gebeurt niet enkel tijdens een jaarlijks festival in Gent, maar ook het hele jaar door over heel Vlaanderen. Maak (opnieuw) kennis met de grootste filmklassiekers, in splinternieuwe digitale restauraties, vertoond in de omstandigheden waarvoor de films gemaakt zijn: op groot scherm geprojecteerd, in een volle, verduisterde cinema.

Dit najaar gaan we van start met een eerste reeks klassiekers, op verschillende locaties in Vlaanderen. We vertonen elke film in zijn meest recente digitale restauratie, voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Elk van de films op het programma viert dit jaar een ‘ronde’ verjaardag!

The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)

Dorothy, een meisje uit het Zuiden van de Verenigde Staten wordt door een orkaan uit haar triest bestaan weggerukt en wordt wakker aan de ‘andere kant van de regenboog’, in een fabelachtig land. Hoe raakt ze terug thuis? In de loop van haar zoektocht maakt ze nieuwe vrienden: een blikken man, een laffe leeuw en een vogelverschrikker gemaakt van stro. Onweerstaanbare liedjes zetten de meest uitbundige kleuren waar het Land van Oz in baadt, nog meer in de verf tegenover het zwart-wit van het dagelijks bestaan in Kansas…

Deze Technicolor-sprookjesmusical blijft één van Hollywoods dierbaarste fantasieën. Judy Garland werd op 16-jarige leeftijd een ster toen ze Over the Rainbow zong. Na Gone with the Wind (1939) en Snow White and the Seven Dwarfs (1937) was dit de derde meest succesvolle film uit de jaren ’30.

Waar en wanneer?

Jour de fête (Jacques Tati, 1949)

Jour de fête (Jacques Tati, 1949)

Feest in het dorp, kermis op het plein! En in die vrolijke drukte fietst postbode François rond en steekt hier en daar een handje toe bij het opzetten van de tenten en kramen, weliswaar tot verdriet van de eigenaars… In de rondreizende bioscoop speelt een film over razendsnelle Amerikaanse postbezorgers; aanleiding voor de dorpsgenoten om dezelfde snelle service te eisen van hún postbode. Burleske taferelen spelen zich af wanneer François zijn werkmethode herziet…

Jaren vóór de eerste verschijning van zijn beroemde ‘Monsieur Hulot’, demonstreert Tati als ‘François le facteur’ dat hij de lessen van zijn befaamde voorgangers (Charlie Chaplin, Buster Keaton en Harold Lloyd) reeds onder de knie had.

Waar en wanneer?

Ohayō (Yasujirō Ozu, 1959)

Ohayō (Yasujirō Ozu, 1959)

Twee jongetjes smeken hun ouders om een televisietoestel, en blijven zeuren totdat alle geduld verloren is. Als ze het bevel van hun vader om stil te zijn letterlijk opvatten en dus ook het vriendelijke “Ohayō!” (“Goeiemorgen!”) van hun buren niet meer beantwoorden, breekt er een burenruzie los…

Je zou het misschien niet verwachten maar in deze gezinskroniek en communicatiefabel is Ozu uitermate grappig. De Japanse grootmeester is vooral gekend voor zijn melancholische familiedrama’s, en wordt tot één van de allergrootste cineasten aller tijden gerekend.

Waar en wanneer?

La Piscine (Jacques Deray, 1969)

La Piscine (Jacques Deray, 1969)

De liefde is ongenadig in La piscine, een film waarin Jean-Paul en Marianne (Alain Delon en Romy Schneider, toen geliefden) van een vakantie genieten aan een zwembad in Saint-Tropez tot een oude vlam van haar opduikt, met zijn dochter (Jane Birkin in haar eerste Franse film). En ja, het onvermijdelijke gebeurt: er worden twee nieuwe koppels gevormd, maar daar blijkt uiteindelijk niemand echt tevreden mee.

Alain Delon en Romy Schneider schitteren in dit intrigerend psychologisch drama dat veel geïmiteerd (denk bijvoorbeeld aan François Ozons Swimming Pool uit 2003), maar zelden geëvenaard werd.

Waar en wanneer?